Homekoiratutkimus

Homekoiran käyttö perustuu koiran ylivertaiseen hajuaistiin. Tutkimusten mukaan ihmisellä on noin 5 miljoonaa hajusolua, kun taas koiralla niitä on jopa 220 miljoonaa. Koirien hajusolut ovat lisäksi 100 kertaa suurempia kuin ihmisten hajusolut. Koirien kyky erotella hajuja on myös omaa luokkaansa. 

Koiramme on koulutettu tunnistamaan yleisimmät kosteusvauriomikrobit. Homeet esiintyvät aina sekakasvustoina, joten koirat oppivat koko ajan tunnistamaan uusia lajikkeita. Homekoira haistaa myös kuivuneen homeen, jota kosteusmittauksissa ei havaita. 

Homekoiratutkimus on hyvä alkuselvitysmenetelmä, kun aloitetaan paikallistamaan homevauriota ja sen laajuutta. Koiran merkkausten perusteella jatkotutkimukset ja toimenpiteet on helppo kohdentaa oikeaan paikkaan. 

Homekoiratutkimuksen kulku 

Tutkimuksen aluksi tehdään haastattelu, jossa käydään läpi rakennuksen perustiedot ja korjaushistoria. Tutkittaviin tiloihin tehdään silmämääräinen katselmus ja samalla varmistetaan koirille esteetön liikkuminen. 

Tämän jälkeen tehdään tutkimus koirilla. Koirat työskentelevät yksitellen. Ne tutkivat asunnon huone kerrallaan ja ilmaisevat mahdolliset mikrobiperäiset hajut. Asiakas saa seurata koirien työskentelyä. Lopuksi keskustellaan koirien mahdollisista merkkauksista. Koirien työskentely kestää 15–20 minuuttia tilojen koosta riippuen. Homekoiratutkimus kestää kokonaisuudessaan noin 2 tuntia. 

Asiakas saa kattavan raportin homekoiratutkimuksesta viikon sisällä. Palvelu on luottamuksellista ja raportointi tapahtuu ainoastaan yrityksen ja asiakkaan välillä.